Editorial de Alexandru Ganci
Diferența dintre sporturile de lupta si artele martiale este foarte greu de definit. Sporturile de lupta sunt doar aspecte competiționale ale artelor martiale, iar artele martiale, fara confruntare, sunt doar o modalitate de a păstra corpul în forma.
Cu toate acestea, toți marii campioni din sporturile de contact și-au început cariera într-o sala micuța, alaturi de alti tineri, cu o arta martiala. Indiferent ca este vorba despre GSP, Cain Velasquez sau Mike Tyson, toți au inceput cu o forma structurata de arte martiale.
Deși noi consideram in momentul de fata ca artele martiale sunt doar disciplinele asiatice, nu trebuie sa uitam ca boxul si luptele libere și greco-romane reprezintau principalele discipline de lupta ale Europei sfârșitului de secol XIX. Pana și cărțile despre maniere și eleganta din Marea Britanie sugerau faptul ca tinerii trebuie sa învețe box pentru disciplina și autoapărare (vom reveni pe viitor la aceste surse).
Partea interesanta este ca indiferent de proveniența lor, artele martiale sunt disciplinele perfecte pentru minte, spirit, disciplina și caracter. Din acest motiv ele oferă oamenilor o scăpare din cotidian. Poate ca va întrebați de ce se numesc “arte”. Răspunsul este simplu, ca orice forma de arta oferă practicantului șansă de a se regăsi pe sine, de a se exprima și mai ales de a liniști demonii interiori. Repetarea la nesfârșit a unei mișcări, a unei combinații și adaptarea la situații mereu noi de lupta, nu este cu nimic diferita de activitatea unui pianist, sau a unui pictor. In interior se întâmpla schimbări majore la fiecare antrenament.
Artele martiale merg însa mai departe, generează disciplina, program de antrenament, formarea unui anumit tip de corp (care diferă de la disciplina la disciplina), o anumita dieta, un anumit tip de odihna, formează calitățile morale, respectul, onoarea, formează un anumit tip de abordare a situațiilor dificile.
Dar cel mai importatant lucru este faptul ca artele martiale nu va părăsesc niciodata, pentru ca abilitatea nu se cumpăra, sau cum spune Maestrul meu, Zhu Rong fu, “Kung fu (cunoașterea) nu pentru cumpăra, kung fu la fel pentru sărac si bogat, kung fu pentru învățat o viata”