De ce a pierdut de fapt Jan Blachowicz?

Share

Glover Teixeira este un luptator urias. Victoria sa este cu siguranta rezultatul anilor de munca si de disciplina. Cu toate astea nu putem sa nu vedem ca Jan Blachowicz nu a fost el insusi in meci.

Polonezul a declarat de altfel ca “legendara putere poloneza a ramas in camera de hotel”. Sa existe oare o alta explicatie pentru acest lucru? Ce a fost diferit la Jan fata de meciul trecut? S-a mai intamplat ceva asemanator cu alti luptatori? Exista anumiti factori comuni? Acest articol este doar o teorie bazata pe pe o serie de observatii si studii stiintifice.

Caderea de forma in meciuri importante a intrat in atentia fanilor si luptatorilor in momentul in care Belfort si Overeem si multi alti luptatori au fost obligati sa renunte la doping. Au aparut schimbarile normale, modificarea compozitiei corporale, scaderea agresivitatii, disparitia conditiei fizice super umane.

Interesant este insa si faptul ca Mcgregor si Blachowicz sau Cerrone nu au fost niciodata prinsi dopati, dar evolutiile lor au avut acelasi scaderi si cresteri ca TRT Vitor, Overeem sau Werdum. Putem sa ne gandim ca undeva exista ceva in comun care a determinat aceasta scadere. Iar raspunsul poate sa fie socant, toti devenisera parinti de curand si aveau urmasii cu ei in camera de hotel sau la meci.

Am cautat sa vedem daca exista o corelatie posibila intre acesti factori si spre mica noastra surprindere, exista.

Un studiu inceput in 1983 si care a continuat pana in 2009 pe 600 de barbati ne arata extreme de clar ca tinerii tati au o scadere de 25% pana la 34% a nivelului de testosteron fata de barbatii din acelasi grup de varsta care nu sunt tati.

De asemenea studiul ne arata ca cel mai scazut nivel de testosteron apare la barbatii care petrec foarte mult timp in activitati paterne in prima perioada de viata a copilului. Mecanismele implicate sunt multiple, legate de adaptarea la viata de familie si au cu sigurnata un rol in evolutia speciei.

Poate ca ar fi interesant ca pe viitor luptatorii si tina cont de aceste lucruri. Pana la urma antrenorii batrani spuneau ca este foarte important ca luptatorii sa stea departe de familie macar doua saptamani inainte de meci “ca sa fie rai”, cuvinte care descriu extrem de bine un nivel ridicat de agresivitate generata de testosteron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *